NEDEN ÇALIŞALIM, NASIL ÇALIŞALIM

17 Ekim 2015 Cumartesi 07:53

Okullar açıldı, dersler hızla devam ediyor. Konular birikiyor, sınav takvimleri yavaş yavaş askıya çıkmaya hazırlanıyor.
Bu süreçte en çok üzerinde duracağımız konu öğrencilerimizin nasıl ders çalışması gerektiğidir.
Öncelikle her öğrenci kendine özgüdür ve herkesin kendine özgü bir planı olmalıdır. Otuz kişilik bir sınıfı göz önüne aldığınızda bu sınıf için otuz ayrı ders çalışma planı yapılması gerektiği ortaya çıkar. Bu, herkesin kendi planını yapması gerektiği sonucunu doğurur.
Rehber öğretmen de, veli ya da öğrenciye nasıl ders çalışılması gerektiği konusunda ipuçları verir.
Bu ipuçlarından yola çıkarak bir plan hazırlamak öğrencinin kendine düşer.
Şimdi nasıl plan yapılması ya da neden ders çalışılması gerektiği konusunda bazı ipuçları verelim.

- Neden ders çalışmalıyım sorusuna vereceği cevap, öğrencinin ilk yol haritası olacaktır. Bu yüzden bütün öğrencilerin bir hedefi olmalıdır. Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemediği gibi, hedefi olmayan öğrenciye de hiçbir yöntem yardım edemez.

2- Çalışma planları sade olmalı ve hazırlanırken acele edilmemelidir. Plan izlenecek yol demekse uyulmayacak bir plan kimseyi amacına ulaştırmaz. Kişi, kendi gerçekleriyle uyumlu plan yapmalıdır.

3- Tek bir kaynaktan çalışmak yerine farklı kaynaklara yönelmek daha etkili bir öğrenme ve pekiştirme imkânı sağlayacaktır.

4- Zamanında yapılan sürekli çalışmalar, dar zamana sıkıştırılan yoğun çalışmalardan daha faydalı ve kalıcıdır.

5- Sadece okuyarak değil, not tutarak çalışmak daha etkilidir.

6- Çalışılan konuyu bir öğretmen edasıyla sınıftaki/evdeki birine anlatmak ya da aynanın karşısına geçip kendine tekrar etmek etkili bir yöntemdir.

7- Yatarak, uzanarak, müzik dinleyerek çalışma zaman ve performans kaybı anlamına gelir, verimliliği düşürür.

8- Çalışma ortamının dikkat dağıtacak, afiş, poster, resim v.b. materyallerden arındırılması gerekir.

9- Dinlenme aralarında kısa süre için diyerek TV ya da bilgisayar karşısına geçilmemelidir. Her ikisi de faydalıdır ama kumandaları açana kadar insanın, açtıktan sonra makinanın elindedir.

10- Sorumluluk sahibi olun ve işlerinizi planlayın. Başkasının sürekli telkin etmesiyle iş yapamazsınız, yapsanız da faydasını görmezsiniz.

11- Çok uzun bir konu, parçalara bölünerek daha kolay öğrenilebilir. Uzun konular karşısında yılgınlık göstermemek gerekir.

12- Önemli görülen yerlerin altı çizilmelidir. Bu, sonraki çalışmalarda dikkatin önemli konulara yoğunlaşmasını sağlar. Bu da önemli bir zaman tasarrufudur.

13- Ders çalışma etkinliği bölümlere ayrılarak bir düzen oluşturulabilir. Önce gün içinde öğrenilen konuların tekrarı yapılır. Sonra verilen ödevler çalışılır. Daha Sonra da çalışılan konularla ilgili soru çözülebilir. Ertesi güne hazırlık da önemli görevlerden biri olmalı.

14- Ezberlenecek konular yatmadan önceki bölüme alınırsa ezberleme daha kolay olur.

15- Dersiniz olmadan önce derdiniz olmalıdır. Derdiniz günü kurtarmak değil, memleketi ve dünyayı, dolayısıyla yarını kurmak ve kurtarmak olmalıdır.

YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #