SON EKLENENLER

TOBB ANKARA KADIN GİRİŞİMCİLER KURULU İHRACATÇI KADINLAR YETİŞTİRECEK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ankara Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri çalışmalarını basınla paylaştı. TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Belma Yılmazyiğit, “Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın yol göstericiliğinde ihracatı arttırmak üzere üreten kadın sanayicisi, ticaret yapanı, eğitimcisi, hülasa tüm var gücüyle ihracata yönelik kadın girişimci yetiştirmek ve mevcut kadın girişimciyi daha donanımlı yapmak üzere sanayi üniversite iş birliği çalışmalarımız var. TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Stratejik Yol Haritamızı oluşturduk. Hedefimiz kadınların ihracatını arttırmak” diye konuştu.?
26 Ekim 2020 07:04

TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Belma Yılmazyiğit, hem kamuda hem de özel şirketlerde görev aldıktan sonra kendi iş deneyimini hayata geçirmiş ve bugün en güçlü 50 iş kadını listesinde kendine yer açabilmiş bir isim. Yılmazyiğit, girişimciliğe başlama hikâyesini şöyle aktardı:

"Ben mimarım. Devlette ve özel şirketlerde görev aldım. 1995 yılında Prefi Prefabrik Yapı Endüstri Bilişim ve Ticaret AŞ şirketimi kurduğumda içimdeki başarma duygusunu daha ileriye götürmek üzere çok çalıştım. Okul, hayat -yol arkadaşım sevgili eşim Kerim Bora Yılmazyiğit' le çalışmak, deneyimlerimizi paylaşmak çalışma hayatımda bana daha da güç verdi. Biz birlikte başardık. Bugün dünyanın dört bir tarafında üretimini, ihracatını ve beğeniyle kullanılır halini görmek, güvenilir firma olmak ve ödüller almak beni çok mutlu ediyor. "Sanayici olmak" sürekli üretim yapmak elbette çok zor ve yorucu ama "sanayici olmak" bambaşka bir serüven. Şimdi oğlum Vakur Yılmazyiğit iş başında. Pandemi sürecinde destek olmaya çalışıyorum. 2.kuşağın iş başında olması, ben de varım demesi aile şirketlerimizin yaşamaya devam etmesi açısından çok ama çok önemli.

En güçlü 50 işkadını listesinde

Fortune dergisinin bu yıl 9.su yapılan 81 il sıralamasında, "Türkiye'nin En Güçlü 50 İş Kadını" listesinde yer almam beni ayrıca mutlu etti. Kadın Girişimciliği, karıncanın taşıdığı bir damla su gibi kutsal bir yolculuk, inançla başarılacak bir çabadır. İnanalım, azmedelim, çalışalım... Hayallerimizin takipçisi, kendi hikâyemizin kahramanı, insanlığın bilgi önderi olalım. Üretken, başarılı, cesur kadınlar bizim geleceğimiz. Bugün dünyanın her zamankinden daha çok kadın gücüne ihtiyacı var, küresel ekonomide beyin gücünün kurucusu olduğu yeni bir dünya kuruluyor.

'Alo girişimci kadın'

TOBB Ankara İl Kadın Girişimciler Kurulu, toplam 320 kadın üyesi ile sonuç odaklı yaptığı çalışmalarını Ankara Sanayi Odası Koordinatörlüğü'nde yürütüyor. Ben de kurula, 2010 Yılında, Sayın Nurettin Özdebir Başkanımın davetiyle katıldım. Kurul Üyesi, İcra Komitesi Üyesi, İcra Komitesi Başkan Yardımcısı görevlerinde bulundum. Başkanlarımızla, Ankara Keçesi için girişimci kadınlarımıza Ankara Kalkınma Ajansı'nın ve Ankara Sanayi Odasının makine ve ekipman ile desteği ile çalışmalarını yürütecekleri yerleri sağlandı, kooperatif kuruldu. Yine Ankara Kalkınma Ajansı işbirliği ile "ALO Girişimci Kadın" Projesi yapıldı.

Ankara'ya ikincilik getirdik

Bu dönem Geleceği Yazan Kadınlar" projesinde Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı çok önemli bir yazılımla Ankara'ya 2.1ik getirdik. Çeşitli üniversiteli gençlerle "liderlik" üzerine konuştuk, deneyimlerimizi paylaştık. Her ay bir etkinlikle kurul üyelerimizle bir araya geldiğimiz toplantılarımızda engelli ressam Muhammed Yalçın'ın "Eğlenceli Renkler" resim sergisini yaptık. Girişimcilik Haftası ve Dünya Kadınlar Günü nedeniyle, "Başarıya Giden Yolda Kadın, Bilim, Girişimcilik " etkinliğimizde birçok önemli ismi dinledik. Etkinlik sonrasında kurul üyelerimizin ilk kez yaptıkları resimlerin sergi açılışını yaptık. Ankara Üniversitesi Kariyer Merkezi ve Ankara Kalkınma Ajansı işbirliğinde " İhracat Melekleri Yetiştirme Programı" yla üniversite 3.ve 4.sınıf öğrencilerine dış ticaret eğitimi verildi. Video konferansla keyifli Salı Buluşmaları'nda akademisyen-girişimci çok değerli konuşmacılarla bir araya geliyoruz.”

“Yurtdışına açacağız”

Henüz kuruluşuna şahit olduğumuz kadim kültürümüzün geleneksel motifleriyle oluşturduğu takılarla tarihe yolculuk yaptığı gümüş el sanatı Fibula Kadın Tasarım Kooperatifinin yurt dışına dijital ortamda açılması çalışmalarına destek veriyoruz. Bu kooperatifin kurulmasına biz destek olduk. Şimdi de adım adım ilerlemesine de tanıklık ediyoruz. Daha çok kadına ulaşmak, daha çok kadına dokunmak üzere geleceğimizi şekillendiren kadın tarım kooperatifi çalışmalarımız devam ediyor. Ülkemizde kadın girişimciliğinin gelişmesi, kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almaları için yıllardır çaba gösteren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na, her zaman yanımızda olan ve kurulumuza olan inançları ile çalışmalarımızı motive eden koordinatör odamız Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Nurettin Özdebir'e ve Ankara Ticaret Odası Başkanı Sayın Gürsel Baran'a destekleri için yürekten teşekkür ediyorum. TOBB Girişimcilik Müdürü Batuhan Demir'e ve TOBB'dan sevgili Handan Köse'ye teşekkür ediyorum. Ekip ruhu ve bilinci ile her zaman değerli çalışmaları ile yanımda olan TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu üyelerime ve icra komitesi üyelerime ve fevkalade destekleri için ASO - sevgili Bengi Üstün ve Burcu Ocak Arıcak'a çok teşekkür ediyorum."

 

TOBB’un katkıları

TOBB 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye'nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye'nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBBKGK'nm kurul üyeleri işkadmları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulunun Türkiye'nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle işbaşına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor.

 

Nasıl girişimci oldular?

Aydan Biri: Kadın hastalıkları ve doğum hekimiyim. 32 yıldır bu sektördeyim. 10 yıl önce ise, bir grup arkadaşımızla birlikte bir hastane kurduk. Kadın sağlığında kendi kafamdaki sistemi kurmak için böyle bir hastane kurdum. Nitelikli sağlık hizmeti vermek hedefiyle yola çıktık. Oluşturduğumuz sistem, yurtdışına da hizmet verir hale geldi, şu anda da sağlık turizminde de önemli aktör olarak hastanemiz çalışıyor. Kişisel olarak da kadın girişimcilerin desteklenmesi için çalışmalarım var.

 

Neslihan Şan:

Endüstri mühendisiyim. Girişimci bir babanın kızıyım. İş hayatına katıldığım ilk yıllarda kendimi kanıtlama iddiasıyla aile işinde çalışmak istemedim. Üniversiteden sonra farklı bir iş arayışına yöneldim. Sağlık malzemeleri üzerine çalışan bir firmada işe girdim. Şu anda aynı şirkette 15. yılım ve aynı zamanda yönetim kurulu üyesi oldum. Şirketin üretim, ihracat gibi faaliyetleri yürütüyorum. Eş zamanlı olarak aile şirketimizde de, artık patronun kızı değil, Neslihan'ım. Bu nedenle tarım sektöründe faaliyet gösteren aile şirketimize de danışmanlık yapıyorum. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'ndaki ilk yılım.

 

Naz Öztürk:

Medya ve sağlık^MP turizmi alanındayım. Medyada reklamlar, marka konumlandırma gibi çalışmalar yapıyoruz. Sağlık turizminde de yurtdışından hasta getiriyoruz. Ben çalışma hayatına aile şirketinde başladım. Sonrasında da kendi şirketimi kurmaya karar verdim. Bir kadın girişimci olarak neler yapmam gerekir derken, bu noktaya geldim. Bir şirketim 7, diğeri ise 5 yaşında. Her iki sektörde de büyüme potansiyeli olduğunu düşünüyorum.

 

Rukiye Göçer: Uzman diş hekimiyim. Polatlı ve Ankara Çayyolu'nda olmak üzere iki kliniğim var. Medikal estetiklik eğitimlerimi tamamladım. Polatlı'da bir güzellik merkezim var ve ilçede birçok yerde temsil görevim var. Aynı zamanda kurulda başkan yardımcıyım. Girişimciliğin bir enerji olduğunu düşünüyorum. Şartlar uygun olursa ve mücadele ederseniz sonuç alınıyor.

 

Erinç Yurter:

10 yıldır Taze Kuru Gıda AŞ'nin kurucusu ve yöneticisiyim. Yakın zamanda şirketi sattık. Yeni projelere başlamak üzereyiz. Yine gıda üzerine çalışacağız. Taze Kuru'nun eşimle birlikte kurduk. Son derece idealist düşüncelerle yola çıktık. Atıl olarak çöpe giden meyvenin kurutularak tekrar piyasaya kazandırılmasını hedefledik. Aslında fikir eşimin aklına geldi. Jeotermal enerjinin kullanılması fikri de belirleyici oldu. Özel ve patentli bir sistem kurduk. İyi de bir markalaşma süreci yaşadık.

 

Gülder Antürk Başar:

Ben işime 1990 senesinde Halkbank'tan girişimci kredisi alarak başladım. Gelini olduğum aile GİMAT'ta faaliyet gösteriyor. Ama ben kendi toptancı firmamı kurdum. Eşimin aile şirketinde kardeşler ve baba olarak ortaktılar. ODTÜ işletme mezunuyum. Girişimci olmadan önce başka sektörlerde ithalatta çalışmıştım. Sonra ailenin firması da kapandı ve eşim bana katıldı. Çalıştığımız toptancı firma kahveye geçince ben de o alana geçtim. Şu anda ağırlıklı olarak çekirdekli kahve ve İtalyan kahve makineleri getiriyoruz. Kafelere danışmanlık hizmeti veriyoruz. TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu'nun kurucu üyesiyim. Tüm kadınların çalışma hayatına katılmasını önemsiyorum, işleriyle ilgili detaylara sahip çıkmalarını öneriyorum.

 

Büşra Eren Aktay:

İş hayatıma TOBB'da Rifat Başkanın yanında başladım. İş disiplinini de ondan öğrendim. Bir seneden sonra bağımsız bir denetim firmasına geçtim. 4.5 yıl da orada çalıştıktan sonra, ailemin kurduğu bir gayrimenkul değerleme şirketi vardı. Oraya dâhil oldum. Değerleme hizmeti veriyoruz. Çok fazla sektörün dâhil olduğu bir şirket. Burada yüksek lisans eğitimin de tamamladım ve şirketin yönetim kurulu başkanı oldum. Finansal piyasalara hizmet veriyoruz. Şirketi devraldıktan sonra hızla büyüyoruz, bundan da mutluyuz.

 

Sema Demir:

Ben eğitim ve turizm sektöründeyim. Müze kurucusuyum. 3 tane müzemiz var. Gezici müzeyle birlikte toplam 4 müzemiz var. Ben halkbilimciyim. Orada aldığım eğitimi geliştirmek istedim. Yaşayan müzeyle başladım, sonrasında da devam ettim. Ne mutlu ki 15 yaşına girdi Yaşayan Müze. Biz sosyal girişimciyiz. Sürdürülebilir bir sistem kurduk. Hibelerimiz var tabii ki. Ama esas olan Yaşayan Müze'nin geliri oldu. Yaşayan Müze'nin geliriyle 3 müze açabildik. Yaşayan Müze'de 15 kişi çalışıyor. Çalışanlarımızın yüzde 90'ı kadın.

 

KADINCA BAKIŞ

KADINCA BAKIŞ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER