SON EKLENENLER

Salgın, çalışan kadınları daha çok etkiledi

KOVİD-19 salgını dünyada iş hayatındaki kadınları derinden sarstı. Araştırmalar, iş hayatındaki 4 kadından 1 ‘inin işten ayrılmayı ya da kariyerinde vites düşürmeyi planladığını ortaya koydu.
10 Mayıs 2021 08:59

Pandemi, özellikle beyaz yakalı kadınların kariyerinde büyük bir sarsıntı yarattı. Evde çalışırken bir yandan evin işleri, bir yandan varsa çocukları ile ilgili sorumlulukları da katlanan kadınlar kariyerlerinden vazgeçme noktasına geldi. Mckinsey’in kadın işgücünün pandemiyi nasıl geçirdiğine dair araştırması, durumu net bir biçimde ortaya koyuyor. Araştırmaya göre karantina ve kapanmaların etkisi ile 4 kadından 1 ‘i, işten ayrılmayı ya da kariyerinde vites düşürmeyi planlıyor.

Araştırma, anneler ve babaların iş hayatının pandemiden ne kadar farklı etkilendiğini de ortaya koyuyor. Buna göre annelerin yüzde 17’si iş saatlerini azaltmayı düşünürken, yüzde 16’sı daha az talepkâr bir iş aradığını belirtiyor. Anne olan kadın çalışanların yüzde 15’i ücretsiz izin almayı düşünürken, yüzde 8’i part time bir göreve geçmeyi, yüzde 7’si ise işi tamamen bırakmayı düşünüyor. Bu oranlar baba olan erkek çalışanlarda çok belirgin şekilde daha düşük. (Mam International’ın araştırmasına göre sadece 2020 yılında pandemi etkisiyle tüm dünyada 64 milyondan fazla kadın işini kaybetti. Bu rakam, toplam kadın işgücünün yüzde 5’ine karşılık geliyor, işini kaybeden erkek4 oranı ise daha düşük: Yüzde 3,9. Oxfam’ın hesaplamalarına göre koronavirüs pandemisi global olarak kadınların 800 milyar dolarlık gelirden olmasına yol açtı.

Tüm bu gelişmeler paralelinde kadın işgücünün korunabilmesi için hükümetlerin çok daha etkin adımlar atması gerektiği vurgulanıyor. Bu süreçte esnek çalışma modellerinin kadınların kariyerlerinden vazgeçmesini engelleme noktasında etkili olabileceği belirtiliyor.

YENİ ÇAĞ

KADINCA BAKIŞ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER