SON EKLENENLER

ABD'li aktivist Rachel Corrie 18 yıl önce İsrail buldozerleri tarafından ezilerek öldürüldü

Filistin'de yıllardır süren İsrail zulmüne “Zulüm bizdense ben bizden değilim” sözleriye karşı çıkan ve savunduğu doğruları uğruna canından vazgeçen ABD'li barış aktivisti Rachel Corrie'nin, İsrail buldozerleri tarafından ezilerek öldürülmesinin üzerinden tam 18 yıl geçti.
17 Mart 2021 07:44

Filistinli bir ailenin evinin yıkılmasını önlemek isterken İsrail buldozeriyle ezilerek öldürülen ABD'li barış aktivisti Rachel Corrie'nin ölümünün üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen ortaya koyduğu adalet mücadelesi hala dipdiri.

Tüm vicdan sahiplerinin kanını donduran olay 18 yıl önce yaşanmıştı.

Hayatını Filistinlilerin haklarını savunmaya adayan genç Corrie, 2003 yılında dayanışma için gittiği Gazze'de "barışa olan inancı"nı tüm dünyaya göstermek istedi. Corrie, burada yürüttüğü faaliyetler ve çektiği videolarla İsrail'in hak ihlallerini de gün yüzüne çıkardı.

ABD'li aktivist, 16 Mart 2003'te turuncu renkli ceketini giyerek, eline aldığı megafon ile İsrail buldozerlerine yöneldi. Amacı Refah kentinde Filistinli bir ailenin evinin yıkılmasına ve topraklarının elinden alınmasına engel olmaktı.

Yabancı olduğu için İsrail'in yıkım araçlarını durdurabileceğini zanneden Corrie, buldozerin önüne geçmişti ancak İsrail, Filistinlilere merhamet etmediği gibi ona da acımadı.

Corrie'nin ölüm haberini büyük bir şaşkınlıkla karşılayan Filistinliler, "şehit" olarak nitelendirdikleri Corrie için büyük bir cenaze töreni düzenlemişti.

Dünyanın her yerinde iyilik öncüsü olarak ebedileşen Corrie'nin adına Filistinlilerin Gazze'deki dramına ışık tutan çok sayıda filim çekilirken İrlanda'dan Gazze'ye yardım götüren gemiye de onun ismi verilmişti.

"HİÇBİR BELGESEL BANA BURADAKİ OLAYI ANLATAMADI"

Filistin'de tanık olduğu olaylardan etkilendiğini her fırsatta dile getiren Corrie'nin, öldürülmeden bir süre önce ailesine gönderdiği mektuplardan birinde şu ifadeler yer alıyordu:

"Herhangi akademik bir çalışma, okuma, konferanslara katılma, bölge hakkında izlediğim belgesel, bir hikaye veya duyduğum bir olay, bana buradaki durumu anlatamamıştı. Buradaki durumu kendi gözlerinle görmediysen hayal etmen mümkün değil. Sonra uzun süre yaşadığın tecrübelerin, gerçeği yansıtıp yansıtmadığını düşünürsün."

ABD YÖNETİMİ VE BASINI İSRAİL'DEN HESAP SORMADI

Filistinli hukukçu ve insan hakları aktivisti Mustafa el-Bergusi, ABD yönetiminin ve basınının Corrie'ye sahip çıkmadığını vurgulayarak "ABD yönetimi ve basını, işlediği suçtan dolayı İsrail'den hesap sormamıştır. Bu korkunç bir durum. Corrie barışçı, sivil ve tamamen insan onuru için hayatını ortaya koyan biriydi." diye konuştu.

İsrail yargısının da Corrie'yi "soğukkanlılıkla öldürenleri" cezalandırmadığının altını çizen Bergusi, Corrie'ye yapılanların aynısının bugün Filistinlilere yapılmaya devam ettiğini dile getirdi.

Corrie'nin mücadelesinin sürdüğünü ve hatırasının yaşatılmasına devam edileceğini söyleyen Bergusi, "Tabi ki her insan ölecektir. Rachel de öldü. Ancak bazı insanlar vardır ki ölürler ancak kendilerine halkların kalplerinde yeniden yer bulurlar. İşte Rachel böyle biridir. Evet, İsrail'in Rachel'e ve Filistin halkına yönelik zulmü devam ediyor. Ancak Rachel'in ve Filistinlilerin bu zulme karşı mücadelesi devam edecektir." şeklinde konuştu.

Benim adım Rachel Corrie, ben bugün öldüm!''

AKŞAM

KADINCA BAKIŞ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER